FAQ

F: Får jag bandage efter operationen?

S: Nej! Du får inget bandage. Man får dock synliga små blodskorpor i transplantationsområdet som tvättas bort vid första schamponeringen fem dagar efter din operation.

F: Får jag fula ärr i donatorområdet?

S: Det finns ingen anledning att få fula ärr med dagens teknik/instrument om dina förutsättningar är de rätta! Vid en Strip-operation så får du ett linjeformat ärr som inte är mer än 1 mm brett och som efter hand kommer att bli tillnärmelsevis osynligt för det otränade ögat. Vid Fue så kan vissa få små vita prickar.

F: Får jag några andra biverkningar efter operationen?

S: Ungefär 10 % av de som opereras får en svullnad i pannan efter operation, några kan dessutom få blåtiror runt ögonen. Alla dessa svullnader och blåtiror försvinner dock efter vanligtvis 3-5 dagar. Vi ger dig även en medicin som minskar risken för svullnader.

F: Behöver jag övernatta på kliniken efter operationen?

S: Nej! Detta pga. att vi inte använder några narkotiska preparat. De flesta patienter kan efter avslutad operation köra hem själv. Har man dock lång väg hem så rekommenderar vi att man får skjuts eller stannar över på närliggande hotell. Vi säkerställer alltid att patienten mår bra innan hemgång.

F: När börjar håret växa ut?

S: De första håren börjar växa ut inom 14 dagar om det är din första operation. I undantagsfall kan det ta lite längre beroende på din kropp och andra faktorer, så som kost, stress och dylikt. Inom 9-12 månader brukar allt hår vara färdigutväxt och fortsätter därefter att växa precis som ditt övriga hår. Fördelen med det transplanterade håret är att det inte tappas annat än om du skulle få någon svår sjukdom eller som biverkan av vissa läkemedel, t.ex. cytostatika.

F: Kan jag få eller ge bort hår till en annan?

S: Tyvärr kan man inte transplantera hår mellan olika personer. Inte ens mellan nära släktingar eftersom kroppen stöter bort den främmande vävnaden.

F: Finns det risk för avstötning av transplantaten?

S: Nej, transplantaten kommer från din egen kropp och stöts därför inte bort.

F: Kan jag ha vilken frisyr som helst efter operationen?

S: Håret som transplanteras placeras enligt din naturliga vinkel - det går att behandla det precis som ditt övriga hår. Om du t.ex. har en virvel på huvudet, kommer det transplanterade håret att följa det omgivande hårets växtriktning.

F: Hur snabbt kan jag återgå till jobbet efter operationen?

S: Det beror lite på vilken typ av arbete du har och om det är viktigt för dig att det inte syns några spår efter operationen. Om du har lite längre hår, kan du oftast dölja spåren efter operationen helt och vara på arbetet redan dagen efter operationen. Du kan även dölja spår efter operationen med en keps eller hatt.

F: Har jag förutsättningar för en hårtransplantation?

S: Det finns vissa kriterier man måste uppfylla för att kunna bli opererad. Först och främst får man t.ex. inte ha diabetes för då läker inte huden normalt. Det är för att utreda frågor som denna och för att klargöra ditt faktiska behov, som vi alltid gör en kostnadsfri och icke-bindande konsultation.