IPL förstör effektivt det hår som befinner sig i den aktiva växt-fasen (anagen).IPL förstör effektivt det hår som befinner sig i den aktiva växt-fasen (anagen).

Armhåla, föreArmhåla, före

Armhåla, efterArmhåla, efter

Bikinilinje, föreBikinilinje, före

Bikinilinje, efterBikinilinje, efter

Underben, föreUnderben, före

Underben, efterUnderben, efter

Haka, föreHaka, före

Haka, efterHaka, efter

Armhåla, föreArmhåla, före

Armhåla, efterArmhåla, efter

Manlig skäggväxt, föreManlig skäggväxt, före

Manlig skäggväxt, efterManlig skäggväxt, efter

IPL - Permanent hårborttagning

Bakgrund

IPL (Intense Pulse Lightning) avlägsnar effektivt oönskad hårväxt mycket fortare, tillförlitligare och bekvämare än tidskrävande standardmetoder som elektrolys och elektrotermolys. För att förstå hur IPL fungerar, hjälper det att veta lite mer om hur hår växer och hur ljus förångar oönskad vävnad.

Hur växer hår?

Hår utvecklas i en påsliknande struktur under huden, kallad hår-säck (follikel). Vad vi ser som hår är i själva verket hårskaftet, som är den förhårdnade vävnad av keratin som växer från denna hårsäck.

Människor har fler hårsäckar per kvadratcentimeter hud än de flesta primater, inklusive schimpanser och gorillor. Men eftersom största delen av detta hår är mycket fint och ljust är det vanligtvis inte synligt för blotta ögat. Begrunda detta: pannan har fler hår-säckar än någon annan del av kroppen.

Det tjockare och fullt pigmenterade håret, som de flesta ser som riktigt hår, kallas “terminal hår”. Detta hår finns på hjässan, ögon-brynen, benen, ryggen, underarmarna och områdena kring köns-organen. Det är detta hår IPL behandlar.

Alla människors hår växer olika, beroende på ålder, vikt, ämnes-omsättning, hormoner, etniskt ursprung, medicinering och andra faktorer.

Hårets växtfaser

Allt hår genomgår tre distinkta växtfaser:

  1. Aktiv växtfas (kallad anagenfasen). Denna varar upp till flera år, vilket medför att 85% av håret på kroppen befinner sig i denna fas. Under anagenfasen har håret ett överflöd av färgämnet melanin.
  2. Regressiv fas (kallad catagenfasen) som varar ca två veckor. Under denna fas slutar håret att växa men sitter ännu kvar. Ungefär 3 - 4% av håret på kroppen befinner sig i denna fas.
  3. Vilofas (kallad telogenfas) som varar 5 - 6 veckor. I slutet av denna fas lossnar hårstrået och ett nytt börjar bildas. Ungefär 10 - 13% av håret på kroppen befinner sig i denna fas.

IPL förstör effektivt det hår som befinner sig i den aktiva växt-fasen (anagen). Eftersom allt hår i det behandlade området kanske inte befinner sig i denna fase, kan det bli nödvändigt med mer än en behandling för att avlägsna det hår som senare kom-mer in i denna växtfas.