Tom Sellberg

I november 2003 behandlades Tom med 3255 hår, fördelade mellan hårlinje och hjässa. Hans behandling fick mycket uppmärksamhet tack vare publicitet i Aftonbladet. Vi har fått hans tillåtelse att dels publicera hans egen berättelse om hur han upplevde oss och sin behandling, dels visa hans före- och efterbilder. Toms berättelse ser ni nedan:

"Är man rädd för tandläkare, blir svimfärdig av kritvita läkarrum gör tanken på en hårtransplan-tation inte att man rodnar precis.

Vid mitt första konsultationsmöte med European Clinic försvann till min stora förtjusning hela denna skrämmande uppfattning om hur läkare och deras sterilt inredda mottagningsrum både luktar och ser ut.
När man kommer in på mottagningen möts man av en väldigt skön miljö och det är minst lika trevligt i verkligheten som det ser ut på deras hemsida. Tilltugg, lektyr sköna soffor och lugna färger gör att man känner sig mer avslappnad än man kunde förvänta sig.

Informativt och sakligt
Själva konsultationen var informativ och saklig. Personalen beskri-ver ingrepp och förutsättning på ett sätt som gör att man kan fun-dera vidare på själva ingreppet. Med andra ord precis som en kon-sultation ska gå till, inga som helt påtryckningar. Själva operationsdagen började med ett samtal med läkare, ingen stress och hets. Man fick hälsa på alla som kom att vara delaktiga i operationen, det bjöds på mackor och annat gott.

Innan operationen skulle starta gick vi igenom hur och var hårlin-jen skulle gå och även där var informationen mycket bra. Som tunnhårig önskar man sig nästan hårfästet vi ögonbrynen, detta var dock inte att föredra. Detta insåg man med självklarhet när man fått all information och den artificiella hårlinjen var ditritad.

Till operationssalen...
När hårlinjen var ritad flyttade vi till operationssalen. Innan opera-tionen började bjöds det på mer mackor och dricka tillika för medföljande moraliska stöd som också blev mycket bra omhän-dertagen. Efter det var det dags att välja vilken film som skulle visas i operationssalen och av respekt för personalen valde under-tecknad inte Gladiator.

Stolen som man sitter i under själva ingreppet påminner om en tandläkarstol som var hyfsat bekväm efter 11. Skämt åsido, man sitter inte 11 timmar som min operation tog, det ges möjlighet till att röra på benen under korta pauser.

I två delar
Jag tycker att man kan dela in operationen i två delar, i alla fall kändes det så för mig. I den första delen där läkaren tar bort den bit av hud som hårsäckarna sitter i, var jag rejält spänd på hur det skulle kännas. Det är inget att tänka på för det kändes inte alls, men det hördes. Lyckligt vis har man händerna fria så det är bara att hålla för öronen och humma för sig själv.

När denna första del var över skulle "hålen" som hårsäckarna placeras i göras. Detta gjordes med ett specialverktyg som trycktes ner i ett förbestämt djup. Detta kändes inte men hördes. Kan nog närmast jämföras med att sticka nålar i en banan. Under tiden som detta pågår blev jag hela tiden tillfrågad om dricka eller något att äta.

När hårsäckarna ska placeras i "hålen " jobbar personalen mycket respektfullt. Jag fick frågor hela tiden om hur det kändes, om det behövdes mer bedövning, om jag ville röra på mig o s v.

Här kommer det att växa!
Så när mina 3000 hårsäckar var på plats och allt var över, återgick vi till rummet där vi ritat dit hårlinjen. Det var en upplevelse att se det i spegeln kan jag säga. Man verkligen såg att här kommer det att växa hår!

Lite omtöcknad och trött begav sig undertecknad hem för att ta igen sig. Blev också informerad om att man blir lite svullen av en vätska som sprutas in och höjer huden från hjässan under opera-tionen. Inget gräsligt bandage behövdes, det räckte med en keps som skydd, vilken man förövrigt får på plats.

På jobb igen efter en dag
Efter en dags frånvaro från jobbet var jag på plats igen, lite smått svullen men inte alls iögonfallande. Detta var förstås ypperligt, men eftersom jag jobbar som säljare krävdes keps.
Jag skötte efterbehandlingen som man skulle förmodar jag, för jag har inte upplevt några som helst komplikationer. Det enda som påminner om operationen är ett litet ärr i hårbotten vilket inte syns.

Förresten... då jag skulle ta bort stygnen på en lokal vårdcentral var dom mycket imponerade, det var ett riktigt hantverk sa dom, vilket kändes bra att höra. Och det får nog sammanfatta hela min upplevelse kring min hårtransplantation.
Ett riktigt hantverk!"

Tom Sellberg